Zonnepanelen

Laat ook zonnepanelen installeren en draag zo bij aan leefbare duurzaamheid. Wij kunnen u twee opties bieden:

Optie 1 is het meest geschikte en goedkoopste systeem bij geen schaduwvorming door bomen-gebouwen enzovoort. Heeft u veel schaduwvorming dan treedt rendement verlies op.

Optie 2 Solaredge – Perfecte prestaties bij schaduw!

Solaredge omvormers zijn perfect als het steeds een ander zonnepaneel is dat schaduw vangt. Bijvoorbeeld door een boom die verschuivende schaduw geeft. Bij een normale stringomvormer bepaalt het beschaduwde paneel de mogelijke prestaties voor de hele zonnepanelen set. Solaredge heeft dat effect omzeild door achter elk zonnepaneel een Power Optimizer te plaatsen. Daardoor heeft elk zonnepaneel zijn eigen tracker, en kan de rest van de zonnepanelen set zo optimaal mogelijk presteren! Ook verschillende oriëntaties, gedegradeerde zonnepanelen of zelfs zonnepanelen van een ander vermogen kunnen gewoon in één enkele string van de Solaredge omvormer geplaatst worden.

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is 5 à 7 jaar, afhankelijk van uw situatie.

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

 • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
 • Kosten: ongeveer €5000*, inclusief btw (circa €1000), die je kunt terugvragen.
 • Met 330 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3960 Wp.
 • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 3500 kWh aan stroom.
 • Bij een elektriciteitsprijs van €0,24 per kWh (prijspeil juli 2021)** is dat een jaarlijkse besparing van €840.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat verbruikte en teruggeleverde stroom aan het eind van het jaar 1 op 1 tegen elkaar weggestreept worden.

Op het moment dat een huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt, gaat het teveel aan stroom terug in het net. Nu maken we nog gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat je na een jaar kijkt hoeveel je meer hebt opgewekt dan verbruikt, en daar krijg je dan een vergoeding voor van je energieleverancier. Alle stroom die je ‘s nachts hebt gebruikt kun je 1 op 1 wegstrepen tegen het teveel aan stroom dat je overdag hebt opgewekt.

De salderingsregeling is op de lange duur niet houdbaar, dus zal er het een en ander veranderen. Zoals het nu lijkt zal deze regeling dan ook langzaam afgebouwd worden vanaf 2023. Dat betekent dat als je overdag meer opwekt dan je verbruikt, je een vergoeding krijgt per watt. Als je vannacht meer verbruikt dan je opwekt, moet je energie kopen van je energieleverancier. Het gedeelte dat je 1 op 1 tegen elkaar mag wegstrepen zakt geleidelijk. Het kabinet heeft aangegeven dit in gelijke snelheid te doen als het zakken van de prijs van zonnepanelen, zodat de terugverdientijd ongeveer gelijk blijft.

Het is dus interessant om zo veel mogelijk verspreid over een etmaal op te wekken. Dat geeft minder belasting voor het net en is op de lange termijn dus beter voor je portemonnee. 

Hoe eerder je aan zonnepanelen begint, hoe sneller je ze hebt terugverdiend. Na het terugverdienen rest enkel winst.

Als u gebruik wilt maken van de salderingsregeling en/of terugleververgoeding, dan moet u uw installatie aanmelden op www.energieleveren.nl. Het aanmelden van de panelen is belangrijk voor het milieu en voor de veiligheid van het net.

Btw terugvragen 

Let op! De Kleine Ondernemersregeling waar men gebruik van maakt bij het aanvragen van de BTW teruggave is vanaf januari 2020 veranderd. Gaat u nu de BTW terugvragen, dan maakt u gebruik van de nieuwe KOR.

Het voordeel van de nieuwe KOR is dat je in hetzelfde boekjaar als waarin de eerste factuur valt, een tweede investering kunt doen. Wil je in de twee daarop volgende jaren een tweede set kopen, dan kan je daarover de BTW niet meer terugvragen. Ook verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen hiervan gebruik maken. De KOR geldt voor 3 jaren en kan niet tussentijds worden gewisseld. Let op! De omzet mag niet hoger zijn dan €20.000,-

Lees hier het stappenplan op de website van de belastingdienst. 

Stap 1: Download hier het formulier opgaaf zonnepaneelhouders van de belastingdienst, vul het in en stuur het naar ze op. Ja, je wil meedoen met de nieuwe KOR. Let op! Zorg dat het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staan als wordt opgegeven in dit formulier.

Stap 2: Je krijgt een brief van de belastingdienst met je omzetbelastingnummer en je moet je rekeningnummer aan ze doorgeven. 

Stap 3: BTW aangifte doen. 

Als je in het eerste kwartaal van 2020 zonnepanelen plaatst en je wilt hiervan de BTW terugvragen bij de belastingdienst, dan moet je vier keer aangifte omzetbelasting doen. In Q1 geef je de betaalde BTW als voorbelasting + 1/4 van het forfait bedrag aan. In de daaropvolgende drie kwartalen geef je enkel 1/4 van het forfait bedrag aan. Schaf je de panelen in een later kwartaal aan? Dan hoef je alleen voor de resterende kwartalen in dat jaar aangifte omzetbelasting te doen. Vanaf het jaar daarop betaal je de komende 4 jaren (bij opdaksystemen, bij indaksystemen 9 jaren) 1/5 van de BTW terug aan de belastingdienst, tenzij de inverstering onder de €11.880 inclusief €2495 BTW blijft. Dan bedraagt de jaarlijkse herziening minder dan €500 (2495 delen door 5), en hoef je geen BTW terug te betalen. 

Tip! Stel de BTW-Alert app in, dan krijg je een notificatie als het weer tijd is voor de aangifte.

Stap 4: Je krijgt een teruggaafbeschikking toegestuurd en de BTW wordt teruggestort.

Ook als je ZZP-er bent, kun je gebruik maken van de BTW teruggave, maar dan zijn er wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen. Heb je een partner die niet BTW plichtig is? Zet de factuur dan liefst op zijn of haar naam. Heb je geen partner? dan kun je het beste contact opnemen met de belastingtelefoon of met je boekhouder / accountant om de juiste stappen te ondernemen.

Kijk ook eens op de pagina ‘zonnepanelen‘ van de belastingdienst voor meer informatie.

Interesse? Vraag een passende offerte aan. Bel of mail ons!

Hierbij een lijst met vragen die het makkelijker maken om een passende offerte te maken

 • adres gegevens klant
 • jaarverbruik klant 
 • wensen van  de totaal te plaatsen panelen. (totaal aantal wattpiek toekomst misschien uitbreiden met stroomverbruikers zoals elektrische laadpaal -warmtepomp)
 • foto van huidige meterkast
 • 1 of 3 fase meterkast
 • bij 1 fase hoeveel ampère is de meterkast afgezekerd
 • foto van dakvlak 
 • is de omvormer dicht bij de panelen te plaatsen (mooiste is direct onder dakvlak)
 • schaduwvorming op dak gebouwen bomen enz. (ivm kiezen systeem)
 • afstand vanaf meterkast naar omvormer ( ivm nieuwe aansluiting naar omvormer ) is dit te realiseren?
 • of is er een bestaande groep voor de elektra aanwezig nabij de te plaatsen omvormer
 • indien u 3 fase aansluiting heeft is het beter (toekomst gericht) om een 3 fase omvormer te kiezen. Deze is wel duurder dan een 1 fase omvormer.