Zonnepanelen

Laat ook zonnepanelen installeren en draag zo bij aan leefbare duurzaamheid. Wij kunnen u twee opties bieden:

Optie 1 is het meest geschikte en goedkoopste systeem bij geen schaduwvorming door bomen-gebouwen enzovoort. Heeft u veel schaduwvorming dan treedt rendement verlies op.

Optie 2 Solaredge – Perfecte prestaties bij schaduw!

SOLAREDGE ZONNEPANELEN

Solaredge heeft met zijn omvormers grote bekendheid geworven, en zorgt dat u een  optimaal rendement haalt uit uw zonnepanelen installatie. Uw zonnepanelen kunnen met Solaredge tot wel 25% meer energie opleveren!

WAT IS EEN OMVORMER?

De zonnepanelen leveren elektriciteit op, in de vorm van gelijkstroom. Deze gelijkstroom kunnen wij in Nederland niet gebruiken voor ons huishoudelijke apparaten. Om de opgewekte stroom toch te kunnen gebruiken hebben we een zonne-energie omvormer (ook wel inverters genoemde) nodig. De omvormer zet de binnenkomende gelijkstroom  om naar wisselstroom. Deze wisselstroom kan weer worden aangeleverd op het elektriciteitsnet.  

WAAROM KIEZEN VOOR SOLAREDGE OMVORMER?

Tijdens het proces van de stroom omvormen gaat er energie van uw opgewekte zonne-energie verloren. Solaredge werkt met een 99% gemeten doeltreffendheid (33-50% minder verlies dan gemiddeld in de markt). Er gaat dus minder stroom verloren tijdens het stroom omvorm proces en dit betekent voor u een snellere ROI (Return of Investment)! 

WAAROM KIEZEN VOOR SOLAREDGE OPTIZERS?

Door zonnepanelen individueel te regelen met SolarEdge power optimizers kan je nog meer  stroom halen uit de zonnepanelen. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. Deze informatie kunt u gewoon via uw telefoon en computer bekijken via het monitoringssysteem. Dit geeft ons weer het voordeel dat u precies kunnen zien als een of meerdere zonnepanelen minder opbrengst geven dan normaal.

MET SOLAREDGE OPTIMIZERS

Dit zijn zonnepanelen met optimizers die per paneel onafhankelijk hun eigen energie opbrengst doorgeven.
Zou bijvoorbeeld 1 paneel in de schaduw staan, tijdelijk door een schoorsteen of boom, heeft dat geen enkele invloed op de opbrengst van uw andere panelen. U bent dus altijd verzekerd van een optimale opbrengst en rendement van al uw panelen.

TRADITIONELE STRING-OPSTELLING

Een goedkopere methode, die wij vaak aangeboden zien worden bij onze collega’s, zijn de panelen in een string opstelling. Dit kunt u min-of-meer vergelijken met de verlichting in uw kerstboom. De opbrengst van de panelen wordt gelijk getrokken aan het minst presterende paneel. Bij 1 paneel in de schaduw, met bijvoorbeeld 50% opbrengst, zullen alle andere aangesloten panelen ook slechts 50% rendement leveren. Tijdelijke schaduw is nog één ding, maar stelt u het effect voor als 1 van uw 12 panelen defect lijkt te zijn, bijvoorbeeld door deels of volledige uitval door een kapotte diode, of structureel minder oplevert…. 

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

 • Je laat 10 zonnepanelen op je dak installeren.
 • Kosten: ongeveer €5000*, inclusief btw 
 • Met 400 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 4000 Wp.
 • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 3300 kWh aan stroom.
 • Bij een elektriciteitsprijs van €0,40 per kWh (prijspeil juli 2023 prijsplafond)** is dat een jaarlijkse besparing van €1320.
 • terug verdien tijd is ongeveer 3 jaar en 8 maanden.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat verbruikte en teruggeleverde stroom aan het eind van het jaar 1 op 1 tegen elkaar weggestreept worden.

Op het moment dat een huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt, gaat het teveel aan stroom terug in het net. Nu maken we nog gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat je na een jaar kijkt hoeveel je meer hebt opgewekt dan verbruikt, en daar krijg je dan een vergoeding voor van je energieleverancier. Alle stroom die je ‘s nachts hebt gebruikt kun je 1 op 1 wegstrepen tegen het teveel aan stroom dat je overdag hebt opgewekt.

De salderingsregeling is op de lange duur niet houdbaar, dus zal er het een en ander veranderen. Zoals het nu lijkt zal deze regeling dan ook langzaam afgebouwd worden vanaf 2023. Dat betekent dat als je overdag meer opwekt dan je verbruikt, je een vergoeding krijgt per watt. Als je vannacht meer verbruikt dan je opwekt, moet je energie kopen van je energieleverancier. Het gedeelte dat je 1 op 1 tegen elkaar mag wegstrepen zakt geleidelijk. Het kabinet heeft aangegeven dit in gelijke snelheid te doen als het zakken van de prijs van zonnepanelen, zodat de terugverdientijd ongeveer gelijk blijft.

Het is dus interessant om zo veel mogelijk verspreid over een etmaal op te wekken. Dat geeft minder belasting voor het net en is op de lange termijn dus beter voor je portemonnee. 

Hoe eerder je aan zonnepanelen begint, hoe sneller je ze hebt terugverdiend. Na het terugverdienen rest enkel winst.

Als u gebruik wilt maken van de salderingsregeling en/of terugleververgoeding, dan moet u uw installatie aanmelden op www.energieleveren.nl. Het aanmelden van de panelen is belangrijk voor het milieu en voor de veiligheid van het net.

BTW Regeling Zonnepanelen 

De BTW van 21% op zonnepanelen, die konden klanten al een hele tijd terugkrijgen. Het Europese Hof besliste in 2013 dat elke particulier die stroom verkoopt aan het elektriciteitsnet gezien kan worden als ondernemer. En een ondernemer heeft het recht om de BTW op de producten die hij of zij heeft aangeschaft om zijn onderneming te laten draaien, af te trekken van de belasting. Dat werkte allemaal prima, maar het was wel een beetje gedoe: de klant moest zich registreren als ondernemer bij de belastingdienst en een BTW-nummer aanvragen, en vervolgens nog wat administratieve handelingen uitvoeren met de Belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer nodig om achteraf te regelen dat de reeds betaalde BTW wordt teruggegeven: er wordt simpelweg geen BTW meer op de zonnepanelen berekend! Dat dit mogelijk werd hebben we te danken aan een besluit van de Europese Unie: die bepaalde in 2022 dat lidstaten de BTW op zonnepanelen mochten verlagen als ze dat wilden (dat mag namelijk niet zomaar voor de meeste producten). Naar aanleiding van dat besluit heeft de Nederlandse regering besloten om die BTW dan maar helemaal naar 0% te verlagen, vanaf begin volgend jaar. Op 20 December werd het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen.

Wat betekent dit besluit voor mensen die zonnepanelen aanschaffen?

Iedereen die een nieuwe installatie met zonnepanelen aanschaft, krijgt een factuur met een BTW van 0%. De 0% BTW geldt voor de materialen (zonnepanelen, omvormer(s), bekabeling, montagemateriaal, elektrische beveiliging in de meterkast) en ook voor de arbeid. Voor andere spullen zoals batterijen of laadpalen geldt nog het gewone BTW tarief van 21%.

De zonnepanelen moeten ‘op of bij’ een woning worden geplaatst: met ‘bij’ wordt bedoeld dat ze ook op een garage of schuur mogen liggen, of op een aan- of uitbouw. Ook een vakantiewoning wordt in dit verband gezien als woning. En een VvE die zonnepanelen aanschaft voor een appartementengebouw hoeft eveneens geen BTW te betalen.

Moet u nog steeds een BTW-nummer aanvragen?

Nee, voor de meeste mensen hoeft dit niet, want de BTW hoeft niet meer achteraf te worden teruggevraagd. Alleen mensen die méér dan €1800 per jaar ‘omzet’ hebben met de teruglevering van stroom aan het net, moeten zich nog wel als ondernemer registreren. Volgens de Belastingdienst zou dat bij de meeste mensen pas het geval zijn, als ze een installatie hebben van meer dan 10 kWp (kiloWatt-piek). Maar ook als u een dergelijke grotere installatie heeft, kunt u, door uw eigen stroom zoveel mogelijk zelf op te maken, voorkomen dat u teveel teruglevert. Dan hoeft u ook geen BTW aangiftes te doen.

Geldt het BTW-tarief van 0% ook voor uitbreidingen van bestaande zonnestroom systemen?

Ja, ook voor het toevoegen van een aantal panelen en eventueel een omvormer aan een reeds bestaand systeem geldt dat er geen BTW hoeft te worden betaald. Andere werkzaamheden, zoals een controle (APK) of een tijdelijke verwijdering van de zonnepanelen, vallen onder het normale tarief van 21%.

Hoe zit het als u al een aanbetalingsfactuur heeft gekregen met een BTW van 21%, terwijl het systeem pas in 2023 wordt opgeleverd?

In de overgangsperiode zullen mensen de eerste factuur in 2022 mèt BTW ontvangen, terwijl op de uiteindelijke factuur in 2023 de BTW op nul staat. Zonnefabriek zal de reeds betaalde BTW crediteren waardoor u uiteindelijk op het gehele werk geen BTW betaalt.

De nieuwe regel voor de BTW op zonnepanelen betekent dat de drempel om zonnepanelen aan te schaffen nòg iets lager wordt. Niet dat dat nodig was om de vraag aan te zwengelen: het loopt al sinds het begin van dit jaar storm, ook bij Zonnefabriek. Een goede zaak voor het milieu natuurlijk, en dus voor iedereen. Voor meer informatie over de BTW kunt u terecht op de site van de Belastingdienst

Interesse? Vraag een passende offerte aan. Bel of mail ons!

Hierbij een lijst met vragen die het makkelijker maken om een passende offerte te maken

 • adres gegevens klant
 • jaarverbruik klant 
 • wensen van  de totaal te plaatsen panelen. (totaal aantal wattpiek toekomst misschien uitbreiden met stroomverbruikers zoals elektrische laadpaal -warmtepomp)
 • foto van huidige meterkast
 • 1 of 3 fase meterkast
 • bij 1 fase hoeveel ampère is de meterkast afgezekerd
 • foto van dakvlak 
 • is de omvormer dicht bij de panelen te plaatsen (mooiste is direct onder dakvlak)
 • schaduwvorming op dak gebouwen bomen enz. (ivm kiezen systeem)
 • afstand vanaf meterkast naar omvormer ( ivm nieuwe aansluiting naar omvormer ) is dit te realiseren?
 • of is er een bestaande groep voor de elektra aanwezig nabij de te plaatsen omvormer
 • indien u 3 fase aansluiting heeft is het beter (toekomst gericht) om een 3 fase omvormer te kiezen. Deze is wel duurder dan een 1 fase omvormer.

InstallQ cerftificering

Ten behoeve van onze werkzaamheden aan zonnepaneel-installaties zijn wij ook InstallQ gecertificeerd.

Het belang van een erkend installatiebedrijf
Installaties zorgen voor warmte, licht, sanitair of ventilatie. Dankzij installaties kunt u douchen, koken en gebruikmaken van wasmachine of vaatwasser. En wat te denken van pv-installaties voor zonnestroom, werkzaamheden aan daken en riool en maatregelen om langer zelfstandig thuis te wonen? De installaties in en rondom uw huis bepalen voor een belangrijk deel uw comfort en veiligheid. Een InstallQ-erkend installatiebedrijf draagt daaraan bij met deskundig installatiewerk. InstallQ-erkende installatiebedrijven zijn aantoonbaar vakbekwaam op een bepaald vakgebied en werken volgens de wettelijke eisen van het Bouwbesluit.

Een InstallQ-erkend installatiebedrijf:

 • heeft een landelijk erkend vakdiploma of beschikt aantoonbaar over de benodigde kennis en kunde
 • werkt volgens bepaalde normen en eisen, waaronder het Bouwbesluit en NEN
 • gebruikt de juiste gereedschappen en materialen
 • krijgt periodiek controle
 • is te vinden in het kwaliteitsregister www.echteinstallateur.nl.

Conformiteitsverklaring
Volgens de wet bent u als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor de staat van de installatie in uw woning. Aan deze wet komt u tegemoet met een conformiteitsverklaring. Deze schriftelijke verklaring kunt u na het installatiewerk opvragen via uw installQ-erkend installatiebedrijf of via www.echteinstallateur.nl.

 • Met een conformiteitsverklaring toont het installatiebedrijf aan te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit
 • Een conformiteitsverklaring kan van belang zijn bij problemen met de installatie. Bijvoorbeeld als de installatie u of andere huisbewoners in een onveilige situatie brengt of schade veroorzaakt. De conformiteitsverklaring is dan een belangrijk document voor de verzekeraar of bij juridische kwesties
 • De conformiteitsverklaring is een belangrijk document bij de verkoop van uw huis. Zo maakt het document de conditie en waarde van uw installatie aantoonbaar
 • Op de verklaring staat door welk installatiebedrijf de installatie is aangelegd. U en/of de nieuwe wooneigenaar is vaak geholpen met informatie over de installatie en het installatiebedrijf

Prijzen van de  actie flyer

Eventuele toekomstige prijsstijgingen van leveranciers zijn niet mee opgenomen in de actie prijs.